Vi kan se du er i
global.country.long.us
Skift land og sprog
Ställ in dina preferenser för leverans och språk. Få tillgång till leveransvillkor och utbud för din valda plats. Din nuvarande varukorg kommer inte att sparas.

Suncare Guide.

Solen hjälper dig att se ut och må bra. Men den kan också vara skadlig för huden, eftersom UV-strålar finns ju hela dagen, varje dag, oavsett om solen skiner eller inte. Den enda lösningen för att motverka deras skadliga effekter är ett dagligt skydd. Vilken SPF är bäst i din dagkräm eller solskyddskräm? Följ vår vårdguide och gör det till en del av din dagliga rutin.


Beauty
guide suncare.

Solen hjälper dig att se ut och må bra. Men den kan också vara skadlig för huden, eftersom UV-strålar finns ju hela dagen, varje dag, oavsett om solen skiner eller inte.

Den enda lösningen för att motverka deras skadliga effekter är ett dagligt skydd. Vilken SPF är bäst i din dagkräm eller solskyddskräm? Följ vår vårdguide och gör det till en del av din dagliga rutin.

Läs mer

FAQ

SPF står för Sun Protection Factor (solskyddsfaktor) och anges i allmänhet med siffror på förpackningarna till solskyddsprodukter. Siffran anger hur länge din hud kan utsättas för solens strålar innan den bränns. Men SPF gäller endast UVB-strålar, som är orsaken till solbränna.

SPF-faktorn mäter solskyddets förmåga att filtrera UVB-strålar. Ju högre siffra, desto starkare skydd. Hur länge du kan utsättas för dessa strålar beror bland annat på UV-strålarnas styrka. Se till att du läser instruktionerna som är specifika för varje produkt, och kontrollera alltid utgångsdatumet innan du använder den då den mister sin funktion med tiden.

UVA och UVB är de två typerna av solstrålar. De flesta strålar är faktiskt UVA. De tränger djupt in i huden och orsakar tecken på för tidigt åldrande, pigmentförändringar och hudcancer. UVB-strålarna utgör endast 25 % av strålarna. De stannar vid hudens yta och aktiverar melanocyter. Dessa celler producerar melanin, det pigment som ger huden färg och gör den brun. UVB-strålar är också de som orsakar solbränna.

"Brett spektrum" innebär att en solkräm kan filtrera både UVA- och UVB-strålar. Detta är viktigt när du vill undvika tecken på för tidigt åldrande, solbränna och andra negativa effekter av solen, inklusive hudcancer.

Ett kemiskt filter är en ingrediens i ett solskydd som består av organiska molekyler. De absorberar UV-strålar i stället för din hud. Laboratorierna måste välja från en lista över filter som godkänts av hälsovårdsmyndigheterna. Om din hud är känslig eller om du har allergiska reaktioner är mineralfilter i allmänhet ett bättre alternativ.

Ett mineralfilter (även kallat fysiskt eller oorganiskt filter) består av olika mikropartiklar av mineraler (ofta zinkoxid eller titandioxid) som bryter ljuset och reflekterar UV-strålar. Dessa fungerar som en barriär på huden. De är mindre allergiframkallande och är effektiva så snart de appliceras. Miljövänliga, du kan ofta hitta mineralfilter i ekologiska solprodukter (som normalt är paraben- och konserveringsfria).

TIPS & TRICKS

- Applicera solkräm eller någon annan form av SPF varje dag, även om solen inte är synlig.

- Applicera din dagliga solskyddsfaktor på morgonen eller innan du exponerar dig för solen under längre tid.

- På sommaren bör du applicera SPF minst varannan timme, och oftare om du svettas eller badar.

- Kontrollera utgångsdatumet på dina SPF-produkter och hållbarhetstiden för varje produkt när du sorterar bland dina skönhetsprodukter.

- UVA-strålar kan skada huden även genom glas. Så tveka inte att använda solkräm, även om du stannar inomhus.

- Tvätta ansiktet noggrant på kvällen för att få bort eventuella rester från SPF som kan täppa till porerna.

- Om du har fet hud bör du överväga lättare texturer, som gel eller spray. Välj en rikare konsistens, som lotion eller kräm, om du har torr hud. Oljor är bra för alla hudtyper. Det viktigaste är att välja ett solskydd som du tycker om att applicera, så att du vill använda det hela tiden.

- Ju ljusare din hudton är, desto högre SPF bör du ha. Men mörk hud behöver också skydd! Även om det är sant att hud av fototyp VI har ett mer naturligt skydd på grund av den höga koncentrationen av melanin, är denna hudtyp inte immun mot solbränna. Dessutom kan solexponering orsaka åldersfläckar på mörk hud som är mörk eller ljus. En produkt med SPF 10-20 är ett bra skydd för mörkare hudtoner.

- Förståelse för hudfototyper: fototyp I omfattar mycket ljus hud, fototyp II omfattar ljus hud, fototyp III omfattar medelbleka hudtoner, fototyp IV omfattar ljusbrun hud, fototyp V omfattar mörkbrun hud och fototyp VI omfattar mycket mörkbrun och svart hud.

- Solskydd med kemiska filter bör appliceras 15-30 minuter före exponering. Helst ska du först applicera en gång när du är hemma, innan du går ut. Därefter bör du regelbundet återapplicera dig efter det.