Vi kan se du er i
global.country.long.us
Skift land og sprog
Ställ in dina preferenser för leverans och språk. Få tillgång till leveransvillkor och utbud för din valda plats. Din nuvarande varukorg kommer inte att sparas.

Parfymguide.

Fräscha, träaktiga och orientaliska dofter:
En spännande resa genom de 4 olfaktiva doftfamiljerna!

FAQ parfymer

Toppnoten är den doften som man känner först. Det antyder andan av parfymen och avdunstar snabbt. Hjärtnoten ger parfymens signatur. Doften uttrycks under flera timmar. Basnoten fungerar som ett ankare och finns främst för att fixera parfymen. Doften framträder senare men varar längre på huden eller kläderna.

Denna pyramid förklarar hur en parfyms toppnoter, hjärtnoter och basnoter sprids genom luften. När du applicerar en parfym känner du direkt toppnoterna. Hjärtnoterna kommer fram efter cirka 15 minuter. Och efter 30 minuter kan du känna lukten av de nedre noterna. Luktpyramiden beskriver en parfyms struktur och balans. Den naturliga utvecklingen av dessa noter ger den liv, vilket gör varje doft unik.

Dagens trender kretsar kring fyra doftfamiljer: fräscha parfymer (bestående av Hesperides och aromater), blommiga parfymer, vedartade parfymer och orientaliska parfymer. Men det finns faktiskt totalt 7 doftfamiljer - de andra är chypre parfymer och fougères (ormbunke) parfymer.

De olika märkningarna på parfymflaskor hänvisar till koncentrationen av doftoljor i kompositionen. Parfym, en sällsynt och potent elixir, har mellan 18% och 30% parfymolja: för speciella tillfällen när du verkligen vill lämna ett avtryck. Eau de parfum är något lättare, med 12% till 18% parfymolja: för en stark inverkan utan huvudvärk. Eau de toilette innehåller 7% till 12% parfymolja: en bra kompromiss för dämpad men ändå långvarig doft. Och eau de Cologne är den mest känsliga, med 4% till 6% parfymolja.

Lyssna på din inre romantiker! Att välja din signaturdoft är lite som att bli kär. Men om du vill bli teknisk, försök vänta 15 minuter efter appliceringen för att bestämma dig för en doft: det är då hjärtnoterna blir uppenbara, vilket ger dig en bättre uppfattning om parfymens identitet.

Visst, går det bra att spritza en skvätt av din favoritdoft på kroppen, men ett mer effektivt sätt att applicera parfymen är att rikta in sig mer specifikt på kroppens pulspunkter. Dessa varmare hudområden värmer upp parfymen och gör att doften förstärks. Tänk efter var du kan känna din puls: bakom öronen, nacken, handlederna, bröstet. Men också bakom knäna, på insidan av armbågarna, dina anklar och spruta på där ...